De Vliegende taxi is dichterbij dan we denken.

Het Britse Vertical Aerospace is in de eindfase van de ontwikkeling van de VX4, een klein elektrische helikopter/vliegtuig dat verticaal kan landen en opstijgen. American Airlines en Virgin Atlantic zien het voertuig als mogelijke opvolger van de oude bekende taxi.

American Airlines en Virgin Atlantic hebben niet alleen geïnvesteerd in het project, de eerste bestellingen zijn ook al binnen bij Vertical Aerospace, door onder andere helikopterfirma’s, privejetbedrijven en hotels. De VX4 eVTOL staat voor Electric Vertical TakeOff and Landing. De VX4 is nog niet luchtwaardig, maar volgens Eduardo Dominguez Puerta van Vertical Aerospace geeft het model een idee van hoe het is om als passagier gebruik te maken van het luchtvaartuig. Er is aan boord plaats voor vier passagiers en de piloot, de cabine is 1,9 meter lang en 1,6 meter breed.

Puerta zei dat de VX4 klanten een ‘premium gevoel’ moet doen ervaren tijdens vluchten. ‘Het is niet ‘gewoon’ een vervoersmiddel, men moet het kunnen ervaren als een leuke bijkomstigheid.

American Airlines zou van plan zijn om het vliegtuig in te zetten voor transfers tussen luchthavens.

Puerta mikt erop het vliegtuig in 2025 volledig gecertificeerd te krijgen.